dilluns, 4 d’abril del 2022

Què en farem de les gasolineres?


Standard, Amarillo, Texas. Twentysix Gasoline Stations. Ed Ruscha

L’any 1963, l’Ed Ruscha publicava “Twentysix Gasoline Stations”, un llibre amb 26 fotografies de gasolineres al llarg del territori americà. L’artista intentava fer-nos partícips dels canvis en el paisatge que aquests nous elements implicaven, com més tard va fer amb el  Thirtyfour parking lots in Los Angeles”. En definitiva, com la cultura del cotxe, amb gasolineres i aparcaments, anava transformant el paisatge americà... i amb el pas dels anys, el de tot el món, el nostre també.

Gairebé 60 anys després de la publicació del “Twentysix Gasoline Stations”, a casa nostra, les gasolineres estan en boca de tothom. El preu de la gasolina ha arribat, pràcticament, als dos euros per litre i el govern s’ha vist tant pressionat pels transportistes, que ha decidit subvencionar la gasolina amb 20 cèntims el litre, desembutxacant una partida pressupostaria de 6.000 milions d’euros. Els que ens dediquem a la mobilitat sabem, perfectament, que això no és res més que l’inici d’una mort anunciada i que subvencionar la gasolina és allargar l’inici d’una transició que tard o d’hora haurem d’assumir.

Així que, més aviat que tard, començarem a veure gasolineres que tancaran, unes altres que es transformaran en “electrolineres” i, finalment, d’altres que es reconvertiran en ves a saber què. I és aquest tercer grup el més interessant. En que podem reconvertir aquests espais que tenim al llarg del tot el territori? Com transformaran, aquestes reconversions, el paisatge actual? Què en farem de les gasolineres de les ciutats? I de les dels pobles?

A Santa Bàrbara (Montsià) hi ha una antiga gasolinera de Repsol que ja no dona servei. Amb el COVID, ha tingut la necessitat de crear una terrassa per al petit restaurant que hi havia i l’únic lloc que ha trobat ha estat enmig dels antics sortidors de gasolina. On abans omplies el dipòsit, ara pots assaborir un entrecot a la brasa! Aquesta transformació d’ús és bastant lògica, però estic convençut que arribarem a veure coses fantàstiques! Estic desitjant veure publicat el “Twentysix ex-Gasoline Stations”.