dijous, 3 de juny del 2010

Model d'estat i crisi econòmica

En època de retallades pressupostaries, sempre surten il·luminats amb idees brillants per ajudar al país a sortir de la crisi.

Si alguna cosa tenim en comú tots els habitants d’Espanya és que no ens posarem mai d’acord en definir quin model d’estat volem i encara diria més, hi ha un desconeixement alarmant (i potser intencionat) del funcionament de l’estat de les autonomies. Potser interessa no definir el model actual per no acabar d’enfadar a uns i altres. Vivim en la incertesa i així sobrevivim!

Doncs enmig d’aquesta indefinició del model d’estat, hi ha qui tira cap a un model jacobí i aprofita la crisi per demanar d’eliminar les autonomies i estalviar així un munt de milions d’euros en funcionariat (quina imaginació!). I posats a eliminar, també he sentit a dir que hauríem d’acabar amb totes les televisions públiques. Som-hi tots, que les tisores ja tallen!

Doncs bé, l’altre dia al diari va sortir publicat (us adjunto la imatge) el número de funcionaris per càpita de cada una de les comunitats autònomes i el mateix càlcul per als països de la UE.

Primera conclusió. El model d’estat francès, el jacobí per excel·lència, té més funcionaris per càpita que el model autonòmic espanyol o el federal alemany. Així que senyors nacionalistes espanyols, busquin una altra manera d’estalviar.

Segona conclusió. Dins de l’estat de les autonomies, l’indret on més funcionaris per càpita hi ha és a Ceuta i Melilla. Catalunya, Euskadi i el País Valencià són les tres autonomies amb menys funcionaris per càpita.

Així doncs, proposo que amb els números a les mans, enlloc de tendir cap a un model d’estat jacobí per tal de retallar funcionariat, retornem a Marroc Ceuta i Melilla. Millorarem les relacions amb un soci preferent de la UE alhora que ens estalviarem una fotracada de milions.

Si només pensem en estalviar, potser la solució no és la via centralista, sinó la de deixar anar les amarres.

1 comentari:

  1. Home, jo recolzaria eixa proposta en referendum vinculant sense dubtar-ho. Em tem però que, tal i com funcionen les coses a l'estat espanyol, només tindrien dret a vot els funcionaris de Ceuta i Melilla... Batalla perduda!

    ResponElimina