La situació crítica de la central nuclear de Fukushima, al Japó, ha fet reviure de nou, el debat sobre l’energia nuclear. Nuclears si o no?
La pregunta no és banal. A França, més del 60% de l’energia que es consumeix té origen nuclear. A Espanya aquest percentatge és del 20% i a Catalunya del 53%.
Amb aquesta situació de partida jo em pregunto: Per què ningú parla de reduir el consum energètic? Sempre que es parla d’estalvi energètic es fa des del punt de vista de l’eficiència energètica, que implica consumir el mateix gastant menys. Es a dir, no implica un canvi de model de consum energètic.
Crec que individualment a casa i col·lectivament als llocs de treball i en els centres públics, es podria reduir de manera notable el consum d’energia. No gastar-la de forma més eficient (que també) sinó consumir menys. Per què no tenim connectats els ordenadors del treball a unes regletes que es puguin desconnectar de nit? Per què ningú tanca l’ordinador quan marxa a casa a dinar? Per què mantenim els aires condicionats encesos durant la nit? Per què no tenim horaris laborals més eficients energèticament?
El debat de fons ha d’anar més enllà de quines han de ser les fonts d’energia i encarar el que jo crec que és el problema capdal: Com canviar els hàbits i costums de la població per reduir el consum energètic. Estem disposats a renunciar a certes “comoditats”?
I una última reflexió. Serveix d’alguna cosa que Espanya tanqui les seves centrals nuclears si França manté en funcionament els seus 58 reactors nuclears?
4 comentaris:
100% d'acord Xesco, però un matís: al que tu li dius "comoditats", jo li dic tocar els collons, perquè com interpretes que el meu veí encenga l'aire condicionat a les 2 o les 3 del matí? Com?
Certament Sergi, per això he posat la paraula comoditats entre cometes. Moltes vegades són hàbits que ens han imposat per a pagar més, consumir més... no són comoditats o podríem viure perfectament sense ells però ens han fet creure que son indispensables!
cuidadín amb tot això perquè al final el discurs gira cap a que la gent (nosaltes) tinguem la culpa de tot....al final sempre s'acaba aquí.
Jo estic en contra de les nuclears independentment de que es consumeixi molt o poc. EStic en contra perquè és un lucre privat basat en un risc socialitzat. Aixó no es diu mai....què curiós...i perquè la indústria nuclear és latifundista per essència, que tampoc es diu mai....
Això del lucre privat i risc socialitzat no ho havia pensat mai, però ho trobo molt interessant. En el mateix sac podríem posar els bancs... lucre privat risc (rescats) socialitzat. Interessant reflexió!
Crec però, que és compatible amb una necessitat de consumir menys! Ahir en un programa de la tele, un gerent d'una industria de cicle combinat deia que consumiem poc, que les instalacions industrials estaven a mig gas pq consumiem poc. L'error no es consumir poc, sinó dimensionar malament les plantes de cicle combinat!
Publica un comentari a l'entrada