El dia 13 de setembre està previst que a Arenys de Munt es celebri un referèndum per l’autodeterminació de Catalunya. L’associació que ho organitza és la MAPA (Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació) i l’Ajuntament hi ha donat suport públicament amb un acord al ple municipal. Fins aquí tot bé. Jornada lúdico festiva sense cap altre interès, doncs el resultat del referèndum no és vinculant per a ningú. Com a molt, pot tenir un cert pes simbòlic per als arenyencs i arenyenques i poca cosa més.
Ara bé, el jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha anul·lat l’acord del ple perquè diu que envaeix competències del govern central (convocar referèndums). Quina sucada de pota! De que li serveix anul·lar l’acord del ple si el referèndum el convoca i organitza una associació? Els membres de l’associació deuen estar tant contents com quan et toca la grossa de Nadal. Són notícia fins i tot en els diaris d’àmbit estatal.
El referèndum es farà igualment, però enlloc de votar a la biblioteca o a l’ajuntament, es votarà a la plaça o al carrer. No cal donar-li més voltes ni intentar prohibir una cosa que no té cap valor legal. És una festa, una consulta popular que organitza un col·lectiu i ja està. Per què és fiquen els jutges en aquests merders i a més a més d’una forma tant barroera i tant poc útil per als interessos dels nacionalistes espanyols? Tanta por tenen a que la gent s’expressi?
A més a més, si llegim la definició que fa de referèndum el “diccionario de la lengua española” tenim: Procedimiento jurídico por el que se someten al voto popular leyes o actos administrativos cuya ratificación por el pueblo se propone. Està clar que el que es fa a Arenys no és un referèndum, doncs no és cap procés jurídic. Per tant, el jutge que ha anul·lat l’acord del ple ho ha fet pensant que s’estava proposant la celebració d’un referèndum quan veritablement s’està proposant una enquesta sense valor legal. Per tant, jurídicament, no és un referèndum.
Més coses i incongruències. Si seguim el fals supòsit de que a Arenys es celebrarà un referèndum, l’article 149 punt 32 de la Constitució espanyola diu que és competència de l’Estat donar les autoritzacions per a la realització de les consultes populars en forma de referèndum. Doncs bé, a la Universitat, m’ensenyaren que l’Estat està format pel Govern central, els governs autonòmics i els governs locals. No hauria de dir l’article 149 que la competència és del govern central? Si diu que la competència és de l’Estat, els ajuntaments no són Estat?
Per acabar i per posar una mica de sentit comú, que en falta i molt, trobo que hi ha certs sectors polítics i socials amb molta por de preguntar a la societat civil certes coses. Preguntar no fa mal, educa en el procés de participació democràtica i legitima les decisions polítiques. Podríem prendre nota del que fan a Suïssa o als Estats Units.
divendres, 4 de setembre del 2009
Una de referèndums
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Tot al contrari Xesco, a tu i a mi potser no ens fa mal que es pregunte, i quant més milor; però a certa gent d'ideologia espanyolitzant i fascistoide sí, ja que això els pot posar en evidència. Tornem a la qüestió de l'altre dia. La clau està en què la democràcia legitima que cadascú faça el que vulga i en aquest sentit els d'Arenys de Munt poden convocar un referèndum si els ve de gust, a la plaça, al carrer o al bar del cantó. Clar que sí. En definitiva, torne a repetir, que els peten a tots!
Colló secretari quin geni t'ha eixit!! Es ben cert que a molts sectors de la societat espanyola els ofèn i molt qualsevol consulta (més que siga no vinculant) sobre l'autodeterminació. Fins i tot els jutges s’indignen. Al meu parixer és altre intent de demostració de força per part de l’estat. El fet d’anul•lar l’acord del ple de l’ajuntament de Arenys és un missatge dirigit a tots aquells que ens agradaria un referèndum vinculant. ¨de eso nada señores y señoras¨ que ho tots i totes seguim el camí que ells han marcat des del principi de la democràcia o...be la resta ja la coneixem no?
El Perdiguer
Estic d'acord amb el Perdiguer: no crec que el què importe siga el resultat, ja que no seria significatiu del conjunt de Catalunya. És més, si es fes a tota Catalunya, amb sort ratllaríem el 20% de defensors d'un estat català independent, cosa que no considere suficient, ni de prop, per a assumir seriosament un procés d'aquest tipus.
Allò que està en joc és un dret, el de tenir en compte la veu de la gent per a la marxa política dels estats i nacions. I queda clar que, o la democràcia és una altra cosa, o la voluntat col·lectiva se la passen pel folre dels pantalons i després l'estufen als nostres nassos.
xesco!! el art. de la CE (de las competencias exclusivas del estado) conlleva la acepción de "estado" como gobierno central y no como CA o como gobierno local. Así que "estado " no vale para todo en la Consti, y es lógico, porque si no, pues no se diferenciarían las titularidades de las competencias. No sé si me explico pero no tengo más tiempo...
Ja, verjetno zato je
Publica un comentari a l'entrada