Per començar l’any amb bon peu, us vull recomanar tres llibres ben diferents que m’he llegit aquest gener i que com m’han agradat bastant, vull compartir amb vosaltres.
El primer és El Cafè de la Granota, de Jesús Moncada. Moncada ens transporta a la Mequinensa de la postguerra per a explicar-nos, a través de relats breus, històries quotidianes dels vilatans. Les rivalitats futbolístiques amb els pobles veïns, les xafarderies explicades i exagerades al bar, els viatges amb els llaüts cap a Tortosa on a més a més de la feina esperen les prostitutes, les relacions amb la guàrdia civil, els conflictes, els amors... tot el que pot passar en un poble, però explicat amb la ploma fina de Jesús Moncada. Aquest llibre va marcar el punt de sortida per a, tres anys més tard, publicar Camí de sirga, la seva gran novel·la.
El segon llibre que us vull recomanar també és de relats curts, però d’un registre ben diferent. És Bestiario, de Julio Cortázar. Mai havia llegit uns textos on la realitat i els malsons dels protagonistes es barregen de tal manera que no arribes a saber, en cap moment, si el que està passant és realitat o ficció. Un home que vomita conills, una parella que és expulsada de casa seva per uns sers estranys i invisibles (només sorolls), uns cuidadors de mancuspies que pateixen tot tipus de trastorns mentals, una passatgera d’autobús que se sent amenaçada pel conductor... És colpidor i del tot surrelista!
Per últim, us vull recomanar 40 anys amb ulls d'infant, un llibre recopilatori amb les vinyetes de Frato (el pseudònim de Francesco Tonucci) que tenen als infants per protagoniostes. Per als que treballen amb temes de mobilitat, Francesco Tonucci és un referent, doncs ha creat una metodologia de planificació urbana pensada des de l'òptica dels infants. Frato, a través de les seves vinyetes sencilles però directes i plenes de contingut, ajuda a fer arribar el missatge de que els infants són més llestos del que la majoria d'adults es pensen. Gràcies a Josep, Laura i Clara per compartir lectures!
El cafè de la granota. 1985. Jesús Moncada. Ed. 62.
Bestiario. 1951. Julio Cortázar. Ed. Alfaguara Bolsillo.
40 anys amb ulls d'infant. 2007. Frato (Francesco Tonucci). Ed. Graó
1 comentari:
Molt interessant aquest concepte d'en Frato... Al "disseny per a tothom" també s'ha parlat molt de posar-se al lloc dels infants per a projectar entorns i objectes saludables...
Gràcies per la recomanació!
Publica un comentari a l'entrada