L’Ivan Illich va ser un filòsof, teòleg i ambientalista nascut a Viena l’any 1926. Després de realitzar els seus estudis a Europa i viure entre EEUU i Amèrica Llatina, el 1966 s’instal·la a Cuernavaca, Mèxic, on crea el Centro Intercultural de Documentació (CIDOC) i comença a escriure sobre qüestions socials i interculturals. En aquesta època comença a criticar la supremacia cultural occidental i la burocràcia. A partir d’aquí, la seva tasca es centra en escriure sobre el medi ambient, el consum, la energia, el sòl, la sanitat... en una època (anys 70 – 80) on el desenvolupament industrial i el model econòmic eren inqüestionables.
Per això, quaranta anys més tard, paga la pena recuperar la figura i els textos d’Illich, doncs molts el consideren com el pare del decreixement, del ambientalisme... un avançat als seus temps i per tant, en plena actualitat al segle XXI. Illich morí a Bremen l’any 2002.
Els textos escollits d’Illich que en Jordi Pigem ens presenta en aquest llibre, són un recull de les principals temàtiques tractades per l’autor al llarg de la seva vida. Parla de la sanitat i de com gastem més en curar-nos que en portar una vida sana, de com hem perdut el costum d’habitar i la nostra relació amb el sòl, del paper de l’aigua, de l’armament nuclear....
Són petits textos, senzills, que conviden a pensar i a reflexionar sobre la societat de consum i sobre la nostra relació individual amb el món i la terra.
Alguns dels llibres més importants d'Illich són: Celebració de la consciència, La societat descolaritzada, Eines per a la convivialitat, Energia i equitat, Medical nemesis, Gènere o H2o i les aigües de l'oblit.
Ivan Illich. Textos escollits. A cura de Jordi Pigem. Edicions 3i4. 2009. València
Col·lecció Gaia de 3i4 à http://www.tresiquatre.com/cataleg_cer_result.php?col=GA
1 comentari:
Xesco, volia agraïr-te les descobertes i els aprenentatges que vaig absorbint dels teus posts i els teus comentaris. Vaig estar mirant i llegint coses articles sobre aquest Ivan Illich, i vaig acabant incorporant-ho a la tesina, que, de fet, va tindre una molt bona valoració per part dels profes.
Fins aviat!!
Publica un comentari a l'entrada