dimarts, 10 de juliol del 2012

El Govern espanyol potencia el frau fiscal


El ministre Montoro justifica la propera pujada de l’IVA (del 18 al 20%) per un augment del frau en aquest impost. És a dir, que segons el ministre hi ha molta gent que no paga l’IVA i per tant, l’apuja per a que els que si que paguem ens fem càrrec del que deixen de pagar els defraudadors.
I aquesta estratègia no és nova. Es veu que aquest govern està més per ajudar als defraudadors que als treballadors honestos o aquells sense possibilitats (o coneixements) de defraudar. En aquesta línia, fa alguns dies va entrar en vigor la llei d’amnistia fiscal. Aquesta llei permet blanquejar diners negres sense haver de donar cap tipus d’explicació de la seva procedència. Tan sols s’ha de pagar un 10% del capital a blanquejar, quan en condicions normals s’hauria de pagar més d’un 20%. És a dir que de nou, el govern facilitat les activitats il•lícites. Vist això, crec que enlloc de pagar cada mes un 26% d’impostos de la meva nòmina (retencions), li demanaré a l’administrativa de l’empresa que em pagui la nòmina en brut i en metàl•lic i a final d’any blanquejaré els ingressos pagant tant sols un 10%. Hauré aconseguit guanyar un 16% més sense cometre cap delicte.
Crec que hi ha mil maneres de justificar la pujada de l’IVA, però el Ministre ha escollit la pitjor de totes. La feina del govern és lluitar contra el frau fiscal, no potenciar-lo. S’ha de lluitar contra els evasors d’impostos per tal de recaptar el que toca i que no paguin justos per pecadors. Un ministre no pot dir que puja un impost perquè hi ha gent que no el paga i que per tant cal compensar. S’ha de penalitzar i perseguir al defraudador, no al contribuent honest. És responsabilitat del Govern recaptar el que toca i si no ho aconsegueix o no lluita contra el frau, no ha de ser responsabilitat de la societat pagar la diferència. Amb aquesta actitud, la proposta del govern legitima a tots els ciutadans honestos a no pagar l’IVA.