dilluns, 22 de febrer del 2010

Xiulada monumental

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Bilbao la final de la Copa del Rei de bàsquet. El Barça ha guanyat el títol passant per damunt del Reial Madrid en una final còmoda pels blaugrana. Però no vull parlar de bàsquet. El més interessant d’aquesta final va ser la monumental xiulada que va rebre el rei Joan Carles quan va fer acte de presència a la llotja i mentre sona una versió del himne espanyol super redux.
Comença a ser habitual que al rei se’l xiuli sempre que fa acte de presència en esdeveniments esportius. El mes de maig de l’any passat, durant la final de la Copa del rei de futbol celebrada a València, el monarca va haver d’aguantar una esbroncada de les afeccions catalana i basca monumental. L’escàndol va ser majúscul i fins i tot es va acomiadar el responsable d'esports de TVE per intentar tapar la xiulada.
Doncs bé, la casa reial no pren nota del que passa al carrer i ahir, rei i reina, s’encaminen (en helicòpter) cap a Bilbao. I més del mateix, però sense censura televisiva. Això si, l’himne versió super redux per a que l’esbroncada pública fos la més curta possible.
Ja que la corona és intocable, el poble només pot demostrar el seu desacord amb aquesta institució d’origen feudal durant actes públics d’aquest caràcter, tipus finals de la Copa del rei de futbol i bàsquet. La resta dels dies de l’any, els reis viuen en una bombolla, allunyats del poble i fent actes protocol·laris on l’accés està molt restringit i controlat. Per això diuen que és una institució ben vista, perque gairebé no hi ha ocasió per criticar.
A partir d’ara hauran de repensar què fer en les finals de Copa. Si van al camp hauran d’aguantar l’esbroncada, que a poc a poc s’anirà convertint en un clàssic. Si volen estar a prop del poble que coneguin el que pensa el poble. I si decideixen no fer acte de presència en actes d’aquest tipus, doncs que es quedin a casa i que les copes deixin de portar el seu nom i passin a dir-se “La Copa”, sense cognom monàrquic.

11 comentaris:

Lluís ha dit...

Totalment d'acord... Diuen que defensen la democràcia i després són els primers que no creueu en la igualtat dels ciutadans. La monarquia és la gran mentida del s XXI. La plebe espanyola, inculta i sempre conformista, una simple marioneta que dóna ales als tirans emmascarats.

Anònim ha dit...

L'altre dia ja ho va dir Chaves pero referint-se a Anglaterra, com un pais amb rei pot pressumir de democracia?
Ja canviaran el que s'haja de canviar per a que les finals esportives no siguen ni a Catalunya ni al Pais Basc...em jugue el que vulgueu.

Lau.

Secretari ha dit...

Una institució d'origen medieval, que bo! I damunt critiquen als qui la xiulen. El que em faltava per sentir. Però en qualsevol cas, ells s'ho mengen. Aquesta gent només vol ser ben rebuda allà on va però per desgràcia per a ells no sempre pot ser. I a més, nosaltres els aguantem tot l'any, així que perquè ells aguanten una esbroncada un dia tampoc és per a posar-se així. Muts i a la gàbia. I la copa per al Barça. Perquè ja està bé home, ja està bé.

Anònim ha dit...

Segons he lleguit als diaris espanyols com El Pais, Mundo, Levante, etc...pareix ser que els politics no han acceptat tamoc la xiulada popular. Continuen jugant el paper de vassalls que part del poble ens neguem a ser. Fora els borbons i botiflers!!

El Perdiguer

Secretari ha dit...

Xesco, contesta!!! Com a administrador d'aquest bloc et reclamem una rèplica culta i acurada, pròpia del teu nivell d'anàlisi dels temes de l'actualitat. Demostra el teu lideratge.

Collons!

XescoArechavala ha dit...

Jo als Borbons no els tinc cap respecte, així que tota acció popular, espontanea o no, que ajudi a fer visible un rebuig de la societat cap a aquesta institució, jo l'aplaudiré i en faré difusió. Dels Borbons, ja n'estem fins als... borbons!!!
Ramon; que consti que el PSOE, en el seu ideari és republicà!!! I a Bilbao el patxi donant ánims al borbó... quina vergonya... si l'Iglesies aixeques el cap li cauria la cara de vergonya.

Oriol Roda ha dit...

Amb lo simpàtics que són els reis!
Pobrets, em fan una pena.....

Anònim ha dit...

Volem saber que ficava al comentari eliminat!!!! digueu-me cotilla!!! Lau.

Secretari ha dit...

Laura no tires llenya al foc, el comentari el vaig eliminar jo mateix perquè em vaig equivocar i vaig enviar el mateix dues vegades. Si és que...

Anònim ha dit...

Xeee, jo pensava que tenieu espies malintencionats com nosaltres! be, millor. Lau.

Arnau Boix i Pla ha dit...

Es que probablement l'únic que queda d'Espanya (eixa metàfora territorial) és la corona. I com que és la única cosa de que e spot fer gala com a estat (per imposició), és a l'únic al què, fins i tot els socialistes, es poden aferrar. I això del ideari m'ho passe jo pel forro... Encara m'en recorde (i segueix vigent)d'un comentari de mon pare de fa, com a mínim 15 anys, on deia: "El PSOE no és un partit, és una cova de lladres; no és socialista perquè és capitalista; i no és obrer perquè juga a la banda de la patronal. Així que l'unic que deu ser és Espanyol." Matissant la fervor del moment, però així és.