dimarts, 27 de gener del 2009

Una pregunta incòmoda

Ahir a la nit em vaig empassar, gairebé sencer, el programa “tengo una pregunta para usted” que la TV1 va fer al President Zapatero. El programa en si no és molt interessant perquè la gent pregunta una cosa i el President respon el que li dona la gana, agafant com a base la pregunta del espectador. És un aparador per a que el President expliqui les seves idees. Ara bé, sempre hi ha alguna pregunta incòmoda i per a mi, aquesta vegada n’hi ha hagut una de molt incòmoda, tant incòmoda que ni la premsa se’n ha fet ressò. Un traductor li va preguntar sobre el comerç d’armes i sobre la incongruència de que un país que porta com a bandera la Pau, sigui una potencia exportadora d’armes. En Zapatero es va posar visiblement incòmode, segurament no havia preparat una pregunta així i no tenia dades. El noi va apretar al President dient-li que Espanya havia venut armes a Israel i si sabia quants Palestins havien matat les armes espanyoles. Sota aquesta pressió Zapatero va cometre, al meu entendre, dos errors greus. El primer va ser dir que el comerç d’armes entre Espanya i Israel era insignificant, de menys d’un milió d’euros, sense tenir les dades clares. Després es va atrevir a dir que segurament, les armes no havien estat utilitzades en aquesta guerra i que per tant, no havien mort Palestins. Jo, que sóc molt curiós, m’he descarregat de la pàgina web d’Amnistia Internacional l’informe anual que elaboren diverses ONG (AI, Intermon-Oxfam, Geenpeace i la Fundació per la Pau) i que porta per títol “Analisis de las exportaciones españolas de armamento 2007. Continuan las transferencias irresponsables de armas”. Algunes dades: Espanya és un dels 10 majors exportadors d’armes mundials, facturant anualment 932 milions d’euros (2007), amb increments anuals superiors al 10%. El 70% de les exportacions van dirigides a països de l’OTAN i de la UE, però hi ha un 30% d’aquestes exportacions que va a destinacions preocupants (incompleixen el codi de conducta de la UE hi la pròpia legislació espanyola). Entre aquest països, l’informe inclou a Israel. Espanya exporta a Israel material militar valorat en 1,5 milions d’euros, principalment equips d’imatge, armes de foc de baix calibre, materials energètics, bombes, coets, torpedos i míssils. Està clar que Israel no és el principal client espanyol en la venta d’armes, però si que compra armes que maten. Si no, per a què es fan les armes?
Espanya guanya anualment 1.000 milions d’euros en venta d’armes, dels quals 300, provenen de països que incompleixen totes les garanties de seguretat europees. El negoci de les armes és tant potent i està tant mal vist, que al President li incomoda parlar-ne i als mitjans de comunicació fer-ne el pertinent ressò mediàtic. Una cosa és incòmoda quan saps que el que estàs fent no està bé. I el President estava incòmode! Podeu descarregar-vos l’informe a : http://www.controlarms.org/es/descarga/informe17.htm

5 comentaris:

Anònim ha dit...

I el video el podem vore al youtube per a qui no ho haja vist, com jo. Besetsss...ja estas bo pel que veig eh?


http://www.youtube.com/watch?v=VdOt_jV4D4M&feature=channel

Secretari ha dit...

Veig que has tornat amb la força de la raó. Jo també pense que el traductor en qüestió va acorralar el president. I el millor és que la pregunta no tenia res a veure amb la crisi, sinó més prompte amb la mort, que és molt més greu.

Secretari ha dit...

Una cosa a banda del teu post: com collons fas perquè t'aparega tota la llista de posts i que tu nomenes "anteriors"?

Arnau Boix i Pla ha dit...

La pregunta va ser a tope, i la resposta del Zapatero patètica. Ell, en un moment, va fer el càlcul de quant valen les vides palestines. En dècimes de segon va arribar a la conclusió que no es que no valguen res, és que damunt li paguen per elles, doncs no va poder fer més que dir una mentida patètica.

Ole Xesco, m'encanten els posts d'investigació aclaridora! Una abraçada!

berlingo ha dit...

quin valor sentir el zapatero!!!!!

penso que diu el què s'ha de dir, en tant en quant la gent vol sentir aixó. i tots contents...