dimecres, 14 de gener del 2009

La targeta Mobilis

Aquest passat 1 de gener es va posar en funcionament a l’àrea metropolitana de València la targeta de transport sense contacte mobilis.
La primera millora d’aquesta targeta és el temps que es guanya en la cancel·lació dels viatges, doncs al ser un sistema de validació sense contacte, el procés és molt ràpid. La reducció de cues al bus i al metro serà notable.
Un segon avantatge d’aquesta targeta mobilis és el fet de que en una sola targeta pots tenir carregats els títols de transport que necessitis. El pas d’un procés de validació mecànic a un de digital (gràcies a un xip que incorpora la targeta) és un gran avanç, que ens permetrà gaudir de les facilitats que ens pot aportar aquesta tecnologia.
Des d’un punt de vista més tècnic, la targeta mobilis ens podrà donar informació sobre les principals pautes de mobilitat de la població. Es podrà extreure informació de puja i baixa, muntar una matriu origen destinació, dimensionar les hores puntes... tota una sèrie de informació que pot ser de gran utilitat per a planificar i gestionar la xarxa de transport públic.
Ara bé, al meu entendre cal donar un pas més i instaurar una integració tarifària a tota l’àrea metropolitana de València, que permeti a la població agafar, amb qualsevol tipus de títol de transport, tant el metro com el bus i el tramvia.
Quan existeixi aquesta integració tarifària, la targeta mobilis tindrà ple sentit.