dijous, 4 de novembre del 2010

La bicicleta treu el cap a València

Aquest inici de curs València respira ambient de bicicletes. Sembla que alguna cosa comença a moure’s en aquesta ciutat.
La implantació del sistema de lloguer de bicicleta pública Valenbisi està sent un èxit. La cobertura encara no és l’adequada però van treballant i si segueixen a aquest ritme, crec que ben aviat el sistema donarà cobertura a tota la ciutat. Comencen a sentir-se les primeres veus crítiques cap a la logística del sistema, doncs sembla ser que en determinades hores i llocs concrets, les parades estan plenes i no es pot deixar la bicicleta. JCDecaux té tota la informació sobre els moviments de les bicicletes (origens i destinacions en temps real) i per tant, té la capacitat tècnica per ajustar la logística del sistema a les pautes de mobilitat ciclista existents a la ciutat. Sols falta que tinguin voluntat per fer-ho i que l’Ajuntament els obligui a mantenir el sistema en condicions i això inclou manteniment de les bicicletes i de les parades però també eficiència en la logística. Hauríem de veure que diu el contracte en aquest punt.
L’aparició del sistema de lloguer de Bicicletes ha provocat que aquest mitjà de transport es faci visible a la ciutat i que es comenci a pensar en ell quan es planifica la ciutat. En aquest sentit, aquestes darreres setmanes ha sorgit el debat sobre la remodelació de les Grans Vies. Jo, personalment, crec que es necessiten molts diners per a remodelar correctament aquestes artèries principals de la ciutat. Cal centrar les infraestructures de transport al centre de la calçada i repartir l’espai de l’actual passeig central (que no fa servir ningú) davant de les vivendes, aconseguint unes voreres amples que facilitin les relacions socials i comercials.
Ara bé, com actualment no hi ha diners per grans remodelacions, el debat es centra en si cal asfaltar o no el passeig central i en si cal o no insertar un carril bici i com. Doncs bé, crec que no es necessari asfaltar el passeig central (què guanyem amb això?) i crec que és important construir un carril bici a les Grans Vies. El problema és com construir-lo. La plataforma València en Bici demana l’eliminació d’un carril de circulació per implantar en el seu lloc el carril bici. Proposta molt lloable i des del punt de vista de la mobilitat sostenible del tot defensable tècnicament, però l’Ajuntament de València no ho farà. Aquest proper dissabte 6 de novembre han convocat una bicifestació per demanar el carril bici a les Grans Vies.

En definitiva, que crec que s’acabarà construint un carril bici de la manera més econòmica possible pel passeig central però que des del punt de vista de l’eficiència deixarà molt que desitjar. Fins que no es repensi una transformació total (i fins i tot radical) de la secció de les Grans Vies, no tindrem ni un carril bici en condicions ni unes voreres que permetin una funció social del carrer.

València en bici à http://www.valenciaenbici.es/

Valenbisi à http://www.valenbisi.es/