dijous, 28 de juny del 2012

La Calderería. Laboratori de cultura emergent i economia social


Diuen que la crisi econòmica, a part d’impactar de manera brutal sobre la butxaca de les famílies, afecta molt a l’estat d’ànim. La societat té por i els mitjans de comunicació no ajuden a millorar l’ambient que es respira al carrer. Però també és cert que de les adversitats surten grans oportunitats i aquesta que us explico a continuació crec que és especialment interessant perquè intenta canviar el model actual que, vist el que estem vivint, podem donar per fracassat i per tant obsolet.
Jo sóc del parer que de la crisi no en sortirem produint més, sent més eficients, internacionalitzant-nos més.... Tot això no servirà de res si no canviem el model de societat, si no canviem els valors imperants, si no anteposem el bé comú al bé individual. Les retallades o el rescat a la banca són actuacions que no serviran de res si no canviem el model. I com els governs no estan per la feina de canviar el model, és la societat civil qui comença a generar iniciatives per a fer possible el canvi.
Un propietari privat, després de gaudir de les jornades d’Arquitectures Col•lectives, celebrades a València el juliol del 2011, ha decidit cedir un local de 500m2 a la Coordinadora d’Iniciatives Veïnals. El local era una antiga caldereria que portava 10 anys abandonada i degut a la crisi econòmica i immobiliària, sense vendre’s ni llogar. Així que el propietari i la Coordinadora es van asseure i van arribar a un acord de cessió per tres anys. El propietari cedeix el local a la Coordinadora i aquesta el manté (masoveria urbana) tot generant oportunitats per al barri. Així neix la Calderería. Fàbrica d’Alternatives.
La caldereria pretén ser un laboratori de cultura emergent i d’economia social. Per aconseguir aquests objectius, la Coordinadora d’Iniciatives Veïnals ha dissenyat una estratègia d’activació i de cogestió col•lectiva de la Calderería en base a una convocatòria de projectes d’usos i aprofitaments temporals de l’espai, dirigida a creadors i col•lectius relacionats amb la cultura emergent i la economia social. A partir d’aquesta convocatòria es proposa la cessió d’espais, en règim de masoveria urbana, als projectes seleccionats.
Una de les condicions que busca la coordinadora es que els projectes seleccionats tinguin un impacte positiu en la qualitat de vida del barri, ja sigui des del punt de vista creatiu, artístic, arquitectònic, urbanístic o econòmic. Totes les propostes hi tenen cabuda sempre hi quan no busquin un profit individual. Han de ser propostes que ajudin a desenvolupar la creativitat dels col•lectius tot impactant positivament en el barri (Serreria).
Al meu entendre, una molt bona manera de donar una oportunitat als creadors, a la gent amb ganes de fer coses i de permetre-ho dins d’un esquema diferent a l’habitual. Així és canvien els hàbits, els valors i és crea una nova consciència social. Aquest és el camí.