dijous, 14 de juny del 2012

El rescat dels bancs

Be, finalment ja estem rescatats. El senyor Rajoy ho podrà anomenar com li doni la gana (per això és gallec), però que el BCE et doni un crèdit de 100.000 milions d’euros és un rescat. I punt.
Fa uns dies que vivim rescatats i jo em sento igual. No he notat cap canvi significatiu ni en mi ni en la societat que m’envolta. La famosa “prima” segueix pels núvols (ja he sentit a parlar d’un segon rescat), l’atur segueix sent desorbitat i els ànims estan sota mínims. Sort que ja ha arribat l’estiu, podem anar a la platja i “La Roja” ens farà campions mentre el govern ens puja l’IVA i ens modifica les pensions. I ens donarà igual, perquè el futbol és la vida. Ara bé, com la selecció caigui a quarts, Rajoy tremola!
Tot i que ens han venut que aquest crèdit de 100.000 milions d’euros l’hauran de tornar les entitats financeres que necessitin diners, l’aval l’ha posat l’Estat, de tal manera que si alguna entitat no pot tornar els diners sol•licitats, l’Estat – Nosaltres pagarem. A més a més, tal i com deia fa pocs dies l’economista Joseph Stiglitz, no té sentit donar als bancs un crèdit al 3-4% quan són aquests els que compren el deute sobirà dels països a un 6 o 7%. De nou negoci rodó per als bancs i de nou els països lligats de mans i peus de les entitats financeres rescatades amb diners públics.
Aquest dantesc crèdit – rescat tant sols servirà per a tapar els forats de les entitats financeres (mal gestionades per directius estretament lligats a partits polítics), i per tant el govern haurà de seguir amb la política imposada d’austeritat i retallades. Així que hem salvat el cul dels bancs però a nosaltres, com a ciutadania, ens seguiran donant pel cul (això si, mirant per la tele el futbol). Com ja he dit ens apujaran l’IVA, ens tocaran les pensions i probablement patirem una nova re-reforma laboral. Tot això sumat a la inversió pública zero. Llavors, per a què ha servit el rescat. Algú m’ho pot explicar?
Sincerament, ningú no m’ha explicat el per què no deixem caure els bancs. Hi ha un fons de garantia que cobreix als clients fins a 100.000 euros per compte. Que el fons de garantia cobreixi als clients i que aquests es canviïn de banc, de tal manera que les entitats mal gestionades tanquin la paradeta, tal i com estan fent milers d’empreses millor gestionades però sense ajudes públiques per salvar-se.