dimarts, 19 de maig del 2015

La paraula contrària, d'Erri De Luca

Erri De Luca està sent jutjat per dir en una entrevista que les obres de la línia de tren d’Alta velocitat que passa per la Vall de Susa i que uneix Lió amb Torí havien de ser sabotejades. L’empresa francesa responsable de les obres el va denunciar per instigar al sabotatge i el judici ha començat aquest passat mes de març a Torí.
Aquest és el punt de partida de "La paraula contrària" el petit llibret que ha escrit Erri De Luca. De la mateixa manera que Thoreu, a mitjans del S. XIX, defensava el seu dret de no pagar impostos a un govern que permetia l’esclavitud i iniciava una guerra contra Mèxic, De Luca defensa el seu dret a la paraula contrària.
L’escriptor napolità defensa en el seu llibre que no es pot demostrar l’existència d’una causa efecte arran de les seves declaracions i que el que estan jutjant de veritat és la voluntat d’eliminar el dret constitucional a la paraula contrària. Anar en contra de la voluntat política. Eliminar la veu dels David contra els Goliat. L’escriptor denuncia que està patint un abús de poder per part de l’acusació que vol sabotejar el seu dret de manifestació verbal. Per això repeteix vàries vegades que si opinar és un delicte no deixarà de delinquir.
Mitjançant una prosa clara, Erri de Luca escriu un manifest de defensa per fer saber a tothom el que pensa dir i fer durant el judici que se celebrarà a Tori aquest 2015. És un petit manifest però alhora també és una declaració universal del deure que tenim com a ciutadans de protestar. De Luca diu que protestar és més un deure que un dret. És el deure que tenim com a ciutadans de fer, mitjançant la paraula contrària, un món millor i més just. És un llibre que transcendeix el fet particular per convertir-se en universal. El deure (i jo dic també dret) a la paraula contrària ha de poder ser exercit per tothom qui en tingui necessitat. És el dret que té la població a ser escoltada, a participar de les decisions polítiques... en definitiva, el dret a la paraula contrària és el que ens converteix en ciutadans en una societat justa.


La Paraula contrària l’edita en valencià Sembra Llibres. Segona edició abril 2015