dijous, 19 d’abril del 2018

Encara no és tard, d'Andreu Escrivà


Andreu Escrivà ha escrit un d’aquells llibres de divulgació científica que podríem anomenar de fonamentals, imprescindibles. El subtítol del llibre és ben clar: Claus per a entendre i aturar el canvi climàtic.
Amb una prosa entenedora però mantenint un fort rigor científic, Escrivà ens ve a dir que el canvi climàtic és real, el causem nosaltres, ja en coneixem els mecanismes i el ritme al qual s’està produint no té parangó en la història del planeta. Ja no hi ha marge per al dubte o el negacionisme. Ara toca actuar. Però com? Una tasca urgent és informar. Ser conscients del problema, entendre’l, explicar-lo... i és en aquest sentit que crec que el llibre s’ha de convertir en un referent de lectura obligada a instituts, clubs de lectura, grups d’amics... si algun llibre heu de passar de mà en mà, recomanar o regalar, que sigui el “Encara no és tard” d’Andreu Escrivà.
A “Encara no és tard” el lector pot trobar una clara explicació a què és el canvi climàtic antropogènic, quines són les causes, quines en poden ser les conseqüències, per què estem tardant tant en actuar i què podem fer com a societat i com a individus.
Sabem, per les imatges més catastròfiques que ens arriben pels mitjans de comunicació, que els escenaris que ens podem trobar com a conseqüència del canvi climàtic són esfereïdors. Desertificació i pujada dels nivells del mar són els que la majoria de la població reté a la retina. Per què no actuem? Bàsicament perquè actuar contra el canvi climàtic suposa canviar d’hàbits i, individualment, a això no estem disposats. El nostre subconscient pensa: Total, quin impacte pot tenir el que faci jo? Això o ho arreglem col·lectivament o no hi ha res a fer. Doncs no, aquí tots hem de remar en la mateixa direcció, individualment i col·lectivament. Ens hi va la vida tal i com la coneixem actualment. I ens hem de posar les piles ja perquè ara encara podem intentar mitigar l’impacte. Després tant sols ens quedarà adaptar-nos al que vingui.
Però com mitiguem l’impacte del canvi climàtic? Aprendre a comunicar millor el canvi climàtic, parlar-ne, aplicar i crear eines legals i econòmiques, canviar la forma en que ens movem i consumim, modificar la nostra dieta, segrestar CO2 sota terra, fer una transició energètica, preservar els sòls agrícoles i restaurar els ecosistemes degradats... Hi ha tant a fer i en un espectre tan gran que segur que cadascú de nosaltres sap on pot afegir el seu petit gra de sorra.
L'Andreu Escrivà mantè un blog que podeu seguir a: https://cienciaipolitica.com/

Encara no és tard. Claus per entendre i aturar el canvi climàtic (2016). Andreu Escrivà. 
Ed. Bromera - Servei de Publicacions de la Universitat de València. 
El llibre fou guardonat amb el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General l'any 2016

Aquests 2018 la Universitat de València ha publicat la traducció del llibre. Aún no es tarde. Claves para entender y frenar el cambio climático