dimarts, 12 de maig del 2009

El model de gestió del servei de bicicleta pública a València

A vegades als partits de l’oposició els fa falta una mica de coneixement tècnic en temes concrets, com per exemple la mobilitat, per poder realitzar una oposició dura, constructiva i sobretot, ben fonamentada.
Aquesta setmana, el PSPV de la ciutat de València ha criticat a l’Ajuntament per fer un plec de condicions tècniques que afavoreix a l’empresa JCDecaux per a que sigui l’adjudicatari del servei de préstec de bicicletes. I què?
Actualment hi ha dos models de gestió de bicicleta pública, el que va associat a la publicitat (model de Sevilla i el que també vol València) o el model de contracte de prestació de serveis de mobilitat (Barcelona o Paterna). València a escollit el model de publicitat i per tant, el plec es el que és, no pot ser diferent, doncs actualment hi ha un contracte en vigor amb una empresa de publicitat. L’única opció seria esperar-se a adjudicar el servei al 2014, quan expira la concessió de publicitat a JCDecaux. Però com les bicis estan de moda, la Rita no es vol esperar 5 anys, així que solució fàcil. Cost zero per a l’ajuntament i concessió per a JCDecaux.
D’aquesta manera, el treball fet per l’oposició és fluix i poc consistent, doncs es limita tant sols a queixar-se del plec, que és el que és i poca cosa més es pot fer. A més a més, l’argument utilitzat és fàcilment refutable (com ja ha fet el partit de govern). El model de València és el mateix que l’utilitzat pel PSOE a Sevilla.
La crítica hauria d’estar enfocada al model de gestió. Per què un model lligat a la publicitat i no un model de prestació de serveis de mobilitat? No està subvencionat el transport públic? Oi que JCDecaux no serà l’encarregat de moure els autobusos de EMT? Per què deixem que una empresa de publicitat gestioni un servei de transport públic com les bicicletes? Aquest ha de ser el debat. Un debat sobre el model escollit, no sobre el plec. Com si els socialistes no redactessin plecs amb noms i cognoms!
Una altre critica podria ser el fet de que es va publicar el plec a la pàgina web municipal i no hi constava la data de lliurament de les ofertes. O que a data d’avui, el plec ja no està penjat de la pàgina web (jo no l’he trobat i fa unes setmanes hi era).