divendres, 2 de novembre del 2012

El Banc dolent... dolent per a nosaltres bo per a la banca

Ja portem unes setmanes parlant del futur Banc dolent (Sareb) i, o no he entès com funciona o crec que és un regal de Nadal impressionat per als bancs, que segueixen sense pagar la desfeta que han provocat.
Si ho he entès be, el banc dolent comprarà els actius “tòxics” immobiliaris dels bancs rescatats. Primer que res em fa molta gràcia que ara anomenin tòxics als immobles que abans estimaven tant. Quina demagògia!. Ens han dit que el banc dolent comprarà aquests actius (habitatges construïts, habitatges a mig construir i solars) amb un descompte, de mitjana, del  63%. (54% per als habitatges nous) fins a un màxim de 90.000 milions d’euros (no deien que l’Estat no tenia un duro?). I aquí ve el meu primer gran dubte. Qui ha taxat el valor dels actius? Per què un 63% de descompte i no un 80%? Segons alguns diaris, alguns bancs han incrementat darrerament el preu de venda dels seus habitatges per tal de recaptar més quan el Banc dolent pagui. Un regal per als bancs.
Després, el Banc dolent serà l’encarregat de vendre aquests actius a un preu superior del que ha pagat per ells, per a poder així tenir beneficis i repartir-ho entre els inversors privats que entrin a formar part del banc. És a dir, que l’Estat compra el que els bancs no poden vendre per a intentar vendre-ho ell. L’Estat (nosaltres) assumeix el risc de quedar-se amb els immobles i alliberà als bancs (societats privades) de tota responsabilitat.
Al meu parer els habitatges construïts els podran vendre sempre i quan el descompte sigui important. Ara bé, al comprar els habitatges nous amb un descompte del 53%, ja sabem quin serà el límit del descompte. Si el mercat obliga a descomptes més importants, el banc dolent perdrà diners, diners que haurien perdut els bancs si ells s’haguessin quedat amb aquest actius. Un altre regal per als bancs.
I què passarà amb els solars? En aquest país tot el territori era edificable i s’ha especulat amb ell de manera abusiva. A qui li vendrà el banc dolent aquests solars? No pot això generar expectatives immobiliàries que ens portin de nou al mateix error? Aquests actius se’ls menjarà el banc dolent segur. Un altre regal per als bancs.
Crec que si vivíssim en una societat justa, l’Estat hauria d’obligar als bancs a desfer-se d’aquests immobles amb els seus propis mitjans. I vivint en una societat capitalista com la nostra, això s’aconseguiria baixant els preus d’una manera espectacular fins a trobar el punt d’equilibri. Però és clar, els bancs prefereixen que el govern compri amb descomptes del 53% per a habitatges nous que no pas vendre’ls al preu que posaria el Mercat, que potser seria un 80% més barat. De nou, guanyen els bancs i paga l'Estat.
A Irlanda ja van fer l’invent de posar en funcionament un banc dolent (NAMA) i el resultat ha estat esgarrifós. No aconsegueix vendre res i acabarà venent per sota del preu que ha pagat als bancs, amb la qual cosa, les pèrdues que haurien de tenir els bancs les acabarà assumint l’Estat. De nou, acabem de socialitzar les pèrdues dels bancs. Ja veureu el que passarà aquí. Temps al temps!
Per cert, això és el que jo he entès. Si algú ha entès que el Banc dolent té alguna bondat per a la societat sóc tot orelles.
 
Explicació del funcionament del Banc dolent