dimecres, 21 de novembre del 2012

Sondejos 25N: A CiU li surt el tret per la culata

Aquesta setmana he fullejat els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya pronosticats pels diferents sondejos que s’han publicat i en trec una clara conclusió: A CiU li pot sortir el tret per la culata.
CiU havia plantejat aquestes eleccions amb el clar objectiu d’aconseguir una majoria absoluta per a continuar retallant sense demanar permís. Per aconseguir aquest objectiu, ha promès una ruta cap al sobiranisme mitjançant una consulta popular que ha crispat a la dreta més reaccionaria (tant catalana com espanyola). I a CiU aquest pla l’hi ha fallat perquè altres formacions tenen un discurs independentista més creïble i no tenen l’herència que té la dreta catalana de pactes amb el PP. El més beneficiat, ERC.
El que ha aconseguit el President Mas avançant les eleccions és que la dreta espanyola pugi (el PP es manté i Ciutadans dobla la seva representació) i l’esquerra independentista també . ERC registra una pujada forta i la CUP pot donar la campanada el 25N amb una entrada històrica al Parlament. A més a més, el PSC segueix en caiguda lliure i els fruits els recull IC-V, amb un discurs clar i coherent.
D’aquesta manera si agrupem per afinitats o ideologies, veiem com els partits sobiranistes o independentistes aconsegueixen 4 escons més que al 2010 (bàsicament el que puja ERC menys els 4 escons que perd SI i a l'espera de veure que passa amb la CUP), mentre que els nacionalistes espanyols (PP i Ciutadans) en guanyen 3. ICV, que en alguns temes (dret a decidir) donaria suport a CiU, obté 4 escons més que al 2010. El PSC perd 11 escons. Enlaire queda l’entrada de la CUP al Parlament, tot i que alguna enquesta els dona 4 parlamentaris. Seria una agradable sorpresa i realment un gra al cul per als partits majoritaris.
Així doncs, i si els resultats del 25N s’assemblen als dels sondejos, per a què haurà servit avançar les eleccions? Potser, i sense que en Mas ho volgués, per a legitimar l’arrencada vertadera d’un procés sobiranista. ERC i la CUP s’encarregaran de recordar-li-ho durant els propers 4 anys. Estarem atents als resultats del 25N