dilluns, 12 d’octubre del 2009

Barack Obama, Nobel de la Pau

Aquest passat divendres esmorzava tranquil·lament a casa escoltant la ràdio, quan de sobte, una notícia d’última hora, em treia del meu estat de pau enmig del cafè amb llet i les torrades. Barack Obama era el nou premi Nobel de la Pau! No hi estic d’acord. I no perquè Barack Obama no hagi fet coses en favor de la Pau, sinó perquè es una persona que acaba de començar. Fa menys d’un any que és president dels Estats Units i al meu entendre, un Nobel de la pau s’ha de donar com a reconeixement d’una trajectòria vital, d’una vida dedicada a la Pau. Potser en Barack Obama és un potencial Nobel de la Pau, però no ha fet mèrits per rebre’l ara. Ha donat passos importants, sobretot en millorar les relacions orient – occident (famós ja el discurs donat fa uns mesos a Egipte), però no és suficient. En Barack Obama, com a president dels EEUU, tindrà pressions importants, lobbies de pressió que li demanaran que actuï de forma políticament poc correcta, haurà de defensar els interessos econòmics americans, moltes vegades en contra d’altres països i haurà de mantenir l’exèrcit més potent del món. En definitiva, que el seu pas per la presidència americana no serà un camí de roses i li costarà fer creïble el premi que li acaben de concedir. Mirat així, podria entendre’s el Nobel de Obama com un premi preventiu. Potser l’acadèmia sueca ha pensat que si aquest home ha vingut amb bones intencions i li concedim el premi, es veurà obligat, moralment, a actuar de forma correcta. Potser els suecs han pensat així, però aleshores, han pecat de ingenuïtat i de manca de visió geopolítica. En Barack Obama tindrà temps suficient per a demostrar-se legítim posseïdor del Nobel de la Pau o per avergonyir a l’acadèmia sueca de la seva decisió. El temps dirà! A més a més, si actua bé, si treballa en favor de la Pau mundial, possiblement en les següents eleccions presidencials no guanyi. Sóc bastant pessimista i aquest Nobel a Obama, per respecte a molts altres Nobels de la Pau, no el trobo adequat. No hi estic d’acord!

2 comentaris:

Arnau Boix i Pla ha dit...

Totalment d'acord amb tu Xesco. Una altra cosa és que el fet d'atorgar aquest premi a Obama tinga conseqüències positives en els plantejaments imperialistes dels Estats Units d'Amèrica, però ni de prop mereix un Nobel de la pau. S'ha de claudicar però al caràcter mediàtic d'aquestos premis, sent conscient que la tasca de milions de persones i centenars d'organitzacions arreu del món per la pau és extremadament valuosa, constant, i probablement mereixedora d'un reconeixement d'aquest nivell.

Dos curiositats, el Nobel de la pau no el decideixen a Suècia, sino a Noruega; i Alfred Nobel, precursor dels premis, va inventar la dinamita, ja no sé si el nobel de la pau el va crear per a netejar la seua consciència...

eloi ha dit...

Hola Xesco! hi estic d'acord, però intento mirar-m'ho com un "lobby de pressió" més per a que no cedeixi a d'altres interessos. Li han donat un regal... l'ha acceptat... ara cal viure amb coherència. Un paral·lelisme una mica bèstia: és com rebre un sacrament, ningú se'l mereix per mèrits propis, però s'accepta i hi ha la intenció de viure amb conformitat allò rebut. Records!