dilluns, 14 de desembre del 2009

Èxit social, fracàs polític

Aquest diumenge, en 166 municipis de Catalunya s’ha realitzat una consulta popular per la independència de Catalunya. Estaven convocats a les urnes 700.000 persones, o el que és el mateix, el 10% de la població catalana. Fent un anàlisis crític del que ha succeït aquest diumenge a Catalunya, extrec les següents conclusions: En primer lloc, les consultes populars han estat un èxit social. La capacitat organitzativa de la societat civil catalana ha quedat demostrada. Organitzar i coordinar una consulta popular en 166 municipis no és fàcil i la coordinadora ho ha aconseguit amb nota. Catalunya gaudeix d’una salut associativa envejable. En canvi, al meu entendre, les consultes han estat un fracàs polític. La participació no ha arribat al 30%, tot i que s’ha votat en municipis tradicionalment nacionalistes. De l’àrea metropolitana de Barcelona, on viu el 50% de catalans, tant sols Sant Cugat ha votat. Què passarà si un dia es fa un referèndum a tota Catalunya i també voten les ciutats tradicionalment no nacionalistes? Si en els municipis petits i governats per nacionalistes, la participació ha estat inferior al 30%, que passarà quan votin totes les ciutats? Les consultes han estat un èxit social i un exemple d’educació democràtica i participativa, però han fracassat en l’objectiu polític.
Amb fred, podrem analitzar quina repercusió tindran (si en tenen) aquestes consultes en la sentència del tribunal constitucional sobre l'Estatut d'autonomia i en les properes eleccions al Parlament. Si políticament les consultes han fallat, ha quedat clar, com a mínim, que Catalunya té capacitat d'organitzar-se. I això, en certs sectors, preocupa.
Resultat de les consultes per municipis: http://www.referendumindependencia.cat/main.asp?opc=3

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Xesco, va ser força emocionant. Tot i això, els resultats poden tenir moltes lectures. Crec que una és clara: s'ha mesurat la força de l'independentisme a les zones on s'ha votat. Si t'ho mires així, no està gens malament. el problema (o no) és que l'altre 70% no ho és i això és una realitat ben clara a catalunya, on més del 60-70% de la població actual és nou vinguda en els últims 50 anys.

Secretari ha dit...

Bo Xesco, com supose que estàs liadíssim des de l'arribada de Neus només és dir-te que espere que tornes aviat a aquest espai de converses i reflexions. Imagine que quan tornes per aquests mons interneters la teua vida haurà començat a recobrar la normalitat, així que benvingut de nou al món del blog.

Anna ha dit...

Ep, Xesco! Tinc la impressió q no s'ha votat ben bé a municipis tradicionalment nacionalistes. Només dir-te q s'ha votat al meu poble; Vilanova i Geltrú, q de nacionalista en té ben poc. Aquí ha votat el 15% de la població (només...).

Dades per Vilanova i La Geltrú:
- 8.518 vots – 15,68% cens previst
- SI: 7.918 – 93,46%

Digues-me optimista però jo crec q el resultat és un exitàs. La meva lectura és q el entre el 10 i el 30% dels habitants dels pobles on s'ha votat han tingut els pebrots i les ganes d'expresar q volen un divorci d'España. Tenint en compte q "lo" fàcil és deixar les coses com estan, això és molt gros!!!.

Afegiré una cosa més. La campamya socialista del silenci també ha estat un exitàs!! (Jo la titularia NO ET MULLIS EL CUL!. Ostia!! quins collons q tenen els socialistes).

En la lectura social de la consulta estic al 100% d'acord amb tu.