dilluns, 12 d’abril del 2010

D'Egunkaria a Fermin Muguruza

Acaba de fer-se pública la sentència de l’audiència espanyola absolent als cinc dirigents d’Egunkaria, l’únic diari escrit integrament en basc, que va ser clausurat temporalment fa set anys sota l’acusació de pertinença a banda armada. Les associacions que exercien l’acusació, Dignidad y Justicia i l’Associació de Víctimes del Terrorisme han pixat fora de test. El jutge Bermúdez no tant sols a absolt als responsables d’Eugankaria, sinó que ha posat en dubte la legalitat de tancar temporalment un diari. A la pàgina 8 de la sentència podem llegir: “El cierre temporal de un medio de comunicación impreso de periodicidad diaria como medida cautelar es de dificil encaje en nuestro ordenamiento jurídico”. El tancament cautelar del diari (7 anys), entre altres coses, va suposar l’acomiadament de tots els seus treballadors. Qui repara ara els danys socials i econòmics d'aquesta desproporcionada (i il·legal) mesura cautelar?

En una línea més “light” però amb connotacions semblants, es troba el músic Fermín Muguruza. En Fermín és un músic de reconegut prestigi internacional, però a certes ciutats d’Espanya se li prohibeix tocar perquè segons els censors (ajuntaments dirigits pel PP) està pròxima a ETA. Per a certs dirigents o polítics, tot el que sigui parlar, escriure o cantar en basc significa estar pròxim a la banda terrorista. I això és un error de base garrafal. Mentre hi hagi persones que pensin d’aquesta manera, el conflicte basc persistirà.

Per cert, mentre aquí ignoren la feina d’en Fermin Muguruza, ell presenta arreu del món el documental Chekpoint Rock, sobre la música que es fa a Palestina. Fruit d’aquest documental, la cadena AlJazeera li ha encarregat un documental de 13 capítols sobre la música actual als països àrabs. Ignorat a casa, geni i figura a l’estranger. Una pena.

La sentència absolutòria d'Egunkaria us la podeu descarregar del següent link: http://www.vilaweb.cat/media/attach/vwedts/docs/sentencia_egunkaria.pdf

Pàgina web de Fermin Muguruza: http://www.muguruzafm.com/

2 comentaris:

Secretari ha dit...

En efecte, s'ha fet justícia però jo no cantaria victòria tan alegrement. Si no m'enganye, Egunkaria, l'únic diari íntegre en euskera, ja no existeix.
Pel que dius de Fermín Muguruza, doncs un exemple més de la democràcia que ens volen encolomar.

Anònim ha dit...

Pel que he llegit a d'altres diaris les proves que aportava la policia nacional i la guardia civil, resulta que eren traduccion d'articles publicats al diari pero mireu si son inutils que les feren malament. (volent? no serem mal pensats) La questio es que la defensa va silicitar altre traductor que no fos de l'estat i vuala!! resulta que " lo que nos pensabamos en un principio, resulto no ser asi" i apanyat. a la merda la presuncio d'innocencia.

La persecucio politica de cantants i artistes no es nova, comencaren amb Negu Gorriak i ara ja hi ha un llarg "etc" que no acaba mai...
Actualment ja no s'escapen ni la resta de musicas de l'estat espanyol. Ara els ha tocat a LOS CHICOS DEL MAIZ, un grup de Rapers valencians. Altre cop "Las victimas del terrorismo" els han denunciat davant l'Audiencia Nacional.

Que farem foc o fugirem?

El Perdiguer