divendres, 3 de setembre del 2010

La pitjor sanitat pública del país

La Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública ha publicat aquesta setmana el seu informe anual sobre l’estat de la sanitat pública a les diferents comunitats autònomes d’Espanya. I el País Valencià, per cinquè any consecutiu, té el discutible honor de ser la comunitat autònoma amb la pitjor sanitat pública.

L’informe recopila cada any una sèrie de variables relacionades amb la sanitat, les puntua i crea una llista on ordena de millor a pitjor les diferents CCAA. Algunes de les variables que l’estudi té en compte són: despesa sanitària per càpita, llits per càpita, nº d’equips per 1.000 habitants, treballadors sanitaris per cada 1.000 habitants, despesa farmacèutica, augment de la despesa farmacèutica, percentatge de despesa en genèrics, valoració ciutadana, llistes d’espera i privatització dels serveis sanitaris, entre d’altres.

Després de puntuar totes aquestes variables, el País Valencià treu una nota de 26 punts, quant la màxima és de 78. Navarra, amb la millor sanitat pública segons l’estudi, obté un 56 (Catalunya un 42, situant-se en la posició 12 de 17 CCAA).

I no és un fet puntual que el País Valencià estigui a la cua en matèria de sanitat pública. És un fet crònic. Aquest informe es publica anualment des de l’any 2004 i en totes les edicions, excepte la del 2006, el país estava a la cua.

Així doncs, en les darreres legislatures, el govern no ha fet res per millorar la sanitat pública. Segueix amb el model de privatització d’hospitals (La Ribera, Manises...) i construint un mega hospital (La Nova Fe) que no sé sap quan es posarà en funcionament perquè no hi ha diners per a equipar-lo ni infrastructures per a desplaçar al personal.

El país Valencià està a la cua en sanitat pública i també liderem el rànquing de fracàs escolar. Es veu que tot allò que va lligat a donar un servei públic a la societat per part de l’administració, no importa al govern del President Camps i Consellers Cervera i Font de Mora. Això és política i estratègia ideològica, tinguem-ho clar. No és deixadesa. I ja comencem a recollir els fruits!

Podeu llegir l’informe a la web de La Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública

http://www.nodo50.org/fadsp/