dimarts, 27 de novembre del 2012

Els nacionalistes reculen. L'Esquerra independentista guanya

Si alguna cosa hem après en aquestes eleccions és que les enquestes no solen ser fiables. Dies abans del 25N, el dubte era si CiU arribaria a la majoria absoluta o no. Després del 25N i veient el daltabaix de CiU, se’ns obre un nou panorama per a Catalunya.
CiU ha guanyat les eleccions de forma clara, aconseguint 50 escons. Ara bé, aquesta victòria té un gust agredolç per als nacionalistes degut a que el que buscaven era una majoria aclaparadora i aquesta no tant sols no ha arribat sinó que han perdut 12 escons. Els estrategues de CiU s’han cobert de glòria i al meu entendre han sucat la pota d’una manera espectacular!
Crec que CiU s’ha vist penalitzat per dos factors clars. CiU demanava el vot per a emprendre una ruta cap a la independència, per a donar resposta a les reivindicacions socials expressades massivament després de la manifestació del 11 de setembre. I la gent ha dit que sí a aquest camí però no guiat majoritàriament per CiU. Els convergents tenen una llarga història d’amors i desamors amb el PP que crea recel al ciutadà nacionalista. Per això ERC ha pujat tant. Els electors nacionalistes que no van votar al 2010 i que si que ho han fet aquest 2012 han depositat la seva confiança en ERC i la CUP.
La tensió generada per CiU ha mobilitzat a 534.000 electors més que en les eleccions del 2010, però aquesta mobilització se li ha girat en contra. CiU perd 92.000 vots i entre la CUP i ERC en sumen 400.000 més. Uns resultats aclaparadors. L’altre extrem de l’arc parlamentari també es veu afavorit per la tensió generada i PP i Ciutadans guanyen 250.000 electors més que el 2010 (Ciutadans triplica la seva representació parlamentària). El PSC segueix a la deriva perdent 52.000 vots i 8 escons i ICV guanya 127.000 vots i tres escons.
L’altre factor que crec que ha pesat a CiU ha estat la gestió del govern durant aquests dos anys. Els Convergents es pensaven que focalitzant la campanya sobre el dret a decidir la ciutadania no tindria en compte les salvatges retallades fetes pel govern. Les retallades han tingut efectes devastadors en tots els governs que han tingut unes eleccions ençà del 2008. CiU ha salvat els mobles, però les retallades li han costat 92.000 vots i 12 escons.
Amb tot això el resultat de les eleccions catalanes l’ha definit molt bé el diari francès Le Monde: “Les nationalistes catalans reculent face à la gauche indépendantiste”. I és cert, els nacionalistes de dreta reculen davant el fort augment de l’esquerra independentista. Les forces favorables al referèndum sobre el dret a decidir tant sols sumen un escó més que al 2010 (el 64% del Parlament), però les forces d’esquerra partidàries d’aquest procés passen de 24 a 37 escons. Aquest nou repartiment de forces dificultarà i molt la feina del nou govern. CiU podrà arribar a acords puntuals amb ERC en temes d’avançar cap a l’autodeterminació, però els dos partits estan a les antípodes en temes econòmics i socials. Què farà aleshores CiU? Recular en temes de retallades? Pactar amb el PP? O serà Esquerra qui s’empassarà les retalles de CiU? Pot el PSC garantir l’estabilitat que necessita CiU? Els votants de CiU entendrien un pacte amb el PSC?
Encetem una nova legislatura plena de reptes amb un Convergència debilitada, una ERC crescuda i un President tocat. I les CUP, de cavall de Troia, dins del Parlament.
 

1 comentari:

truongmuunghenhan ha dit...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.