dimecres, 26 de setembre del 2012

El Federalisme del PSOE: Tard i malament


Tard i malament, com sol ser habitual en el PSOE. Així defensa ara en Rubalcaba el federalisme espanyol. Recordo el primer any de Zapatero quan era habitual sentir a parlar de la diversitat d’Espanya, de que aquesta estava formada per un conjunt de nacions... i cançons d’aquests tipus que als 6 mesos de govern van desaparèixer dels discursos oficials.
Van enterrar el suposat federalisme per convertir-se en un partit centralista. Pel camí es van quedar il•lustres federalistes, com el President Pasqual Maragall, que va ser substituït pel llobarro d’en Montilla (em perdonin els llobarros). I així ha sigut la història del PSOE els últims anys. Quan han estat a l’oposició s’han apuntat al federalisme moderat més per conveniència que per convicció i sempre que han tingut l’oportunitat han apartat del camí als ideòlegs més partidaris de convertir Espanya en un país Federal de debò (al PSPV em ve al cap en Joan Romero, per exemple).
I ara fan tard. De nou per conveniència (ningú es creu el federalisme d’en Rubalcaba) el PSOE s’apunta al federalisme. Jo crec que si s’hagués estructurat bé, si s’hagués cregut en una Espanya federal, aquesta hagués tingut èxit i hagués permès un encaix satisfactori de Catalunya i Euskadi. Ara bé, si el federalisme que em d’esperar és el que defensa el PSOE quan li convé, quan no sap com afrontar les demandes nacionalistes catalanes o basques, anem malament. I hem anat així de malament tants anys que ara, quan de nou el PSOE demana construir una Espanya Federal, fa tard i ningú se’l creu.
Així que ara ja no toca federalisme. Toca veure que passarà el 25 de novembre (eleccions anticipades al Parlament de Catalunya)  i veure com les forces guanyadores gestionen unes demandes d’Estat Propi que xocaran de segur amb el govern espanyol i probablement amb la resta de països europeus. Al meu parer, l’èxit català dependrà de com el Govern de la Generalitat gestioni les seves aliances internacionals.
I mentrestant, el PSOE (i també el PSC) segueix nadant perdut en una immensa mar blava.

Federalisme Ibèric?

1 comentari:

Secretari ha dit...

El mateix es podria dir de la seua relació amb l'església. Falsos i hipòcrites, ja no enganyen a ningú. El PSOE és patètic!