dimecres, 5 de setembre del 2012

El poble farà complir la llei. El cas d'Asp


Si l'administració no compleix la llei, el poble la farà complir. O això és el que deu pensar José Gallego, el jubilat de 72 danys d’Asp (Alacant) que s’ha dedicat a destrossar els símbols franquistes que encara perduren en el seu municipi. I em sembla molt bé. Si el govern va aprovar una llei de Memòria històrica que obliga a retirar de la via pública tots els símbols feixistes, aquesta s’ha de complir. I punt.
Si la llei no es compleix poden passar dos coses. La primera és que la pròpia administració quedi deslegitimada per demanar a la ciutadania que compleixi altres lleis. La pregunta és clara: per què jo he de complir la llei si tu no ho fas? I la segona és la que ha practicat el senyor Gallego i que consisteix en ajudar a l’administració a fer complir la llei. Si l’administració no retira els símbols franquistes, doncs que sigui el poble qui els retiri. 
Aquesta segona opció la trobo molt interessant i a més a més obre dos debats que portaran polèmica segur. Un primer debat es pot centrar en saber si el senyor Gallego ha comès un delicte al destrossar elements de la via pública. Aquest debat m’interessa poc, doncs és el jutge el que decidirà. Si l’element destrossat està catalogat o té certa protecció li caurà una multa i el jutge no crec que apliqui cap atenuant per ser un element que segons la llei de memòria històrica hauria d’haver estat retirat per l’administració. És jutja l’acte, no l’omissió de la llei per part de l’administració.
Es per això que el debat que trobo interessant és el que gira entorn a la legitimitat de l’acte. La llei diu que aquests elements franquistes s’han de retirar però l’administració no compleix. És legítim que el poble els tregui? En la majoria dels casos es tant fàcil com retirar una placa. Jo crec que és legítim!
Així que prenguem nota i passem de la paraula als fets, que crec que és el que a vegades ens falta fer en aquests dies convulsos que ens ha tocat viure.

Notícia: Foro per la memòria