divendres, 26 d’abril del 2024

El lawfare contra Pedro Sánchez

 

L’any 2018, després de l’assassinat a Rio de Janeiro de la regidora municipal Marielle Franco, el diputat brasiler Jean Wyllys va renunciar i es va exiliar del Brasil. Deia que amb l’arribada de Bolsonaro, les amenaces i atacs contra la comunitat LGTB s’havien multiplicat i que ell, ni se sentia ni volia ser un heroi.  

Aquesta decisió, que es pot entendre perfectament, va generar un rum rum als carrers de Brasil i, sobretot, entre la comunitat LGTB. La reflexió que es feia la gent era: Si en Jean Wyllys, que és un Diputat Federal, no se sent segur i marxa del país, què farem la comunitat LGTB de base? Hi havia un sentiment contradictori. S’entenia la decisió, però alhora se sentien abandonats per aquell que podia donar-los un cop de mà des de les institucions.

El cas de Pedro Sánchez, mantenint les distàncies perquè aquí, de moment, no s’està assassinant a ningú, m’ha recordat aquest episodi del Brasil. És possible que, a Europa, a partir d’un cas clar lawfare un president d’Estat dimiteixi? Quines estructures judicials i quina premsa tenim que permeten això? Quins mecanisme judicials estan fallant per tal de poder diferenciar una denuncia amb fonaments d’una amb intencions clares de perjudicar a un oponent polític? Com podem tornar a creure amb la justícia? Aquesta és la política què volem? Crec que ara es parlarà molt de la decisió de Pedro Sánchez, però això no resoldrà el problema de base. O comencem a veure als polítics d’altres colors com adversaris polítics i no com a enemics, o caminarem un sender de tenebres cap a un final poc esperançador. I la premsa i la judicatura, també haurien de fer una reflexió seriosa en aquest sentit.

Si el proper dilluns 29 d’abril, en Pedro Sánchez dimiteix, enviarà el missatge de que ha posat per davant la família a la seva carrera professional. Alguns ho entendrem, però també pensarem que si un President cau per això, què faran els demès càrrecs polítics que estan per sota i més desprotegits? Ja ha caigut Mónica Oltra. Qui més ha de caure? No seria això legitimar el lawfare com a arma política? Només importa el fi, no els mitjans.

Per un altre costat, la lectura que farà la dreta serà que, si dimiteix, és perquè amaga alguna cosa. Hauran vençut i s’hauran carregat al President. Veient la trajectòria política de Pedro Sánchez (és un supervivent), no crec que vagi a dimitir. Aquest 5 dies haurien de servir a tothom per a parar, frenar i reflexionar sobre el que realment és important del cas. Com aconseguir que la justícia no sigui un instrument per a fer caure a l’enemic polític.

Dilluns resoldrem l’enigma