dimarts, 30 de novembre del 2010

28N. El dia després

Si alguna cosa he après d’aquestes eleccions és que no tinc ni idea de pronosticar uns resultats. Com em recordava un company ahir, fa 7 anys, quan en Maragall va ser proclamat President de la Generalitat, vam arribar a la conclusió que la fi de l’era Pujol i el fracàs d’en Mas suposarien la mort política de CiU. Els convergents no aguantarien a l’oposició i desapareixerien. Doncs no, ho han passat malament però ahir van arrasar.

Per a les eleccions d’ahir em pensava que el PP es mantindria i resulta que ha pujat 4 escons. I per acabar, va i el senyor Laporta entra al Parlament per la porta gran, amb quatre diputats, quan jo no donava un duro per SI.

Vistos els resultats d’ahir, al meu parer ha guanyat la Catalunya nacionalista de dretes enfront de l’independentisme, que s’ha presentat als comicis massa esquarterat. La victòria convergent ha estat tant aclaparadora que els permetrà governar sols, buscant acords puntuals amb ERC, PP o PSC. La presència del nacionalisme espanyol al Parlament, per molt que el PP hagi tret els millors resultats de la història i Ciutadans s’hagi mantingut, segueix sent minoritària. 21 escons enfront dels 76 de CiU, ERC i SI. I el PSC ha de replantejar-se si vol ser el PSC federalista de Maragall o el PSOE de Montilla. Tenen per davant un debat identitari important. I un tema preocupant. La candidatura d’ultradreta Plataforma per Catalunya, s’ha quedat a les portes d’entrar al Parlament. Ha recollit 75.000 vots. Penseu que SI ha aconseguit 4 diputats amb 102.000 vots.

Ara, la pregunta clau és saber com actuarà CiU després de les eleccions generals del març del 2012. Farà president a en Rajoy a canvi de millorar les transferències? (sense parlar òbviament del concert econòmic). Aquesta aclaparadora victòria diluirà el discurs nacionalista de CiU?. Personalment, crec que les relacions Catalunya - Espanya són més tranquil·les quan governen els nacionalistes a Catalunya i el PP a Madrid. S’entenen bé i tot plegat fa que els atacs diaris que en l’escenari actual rep Catalunya per part del PP i mitjans afins, desapareguin. Ja ho veureu!

3 comentaris:

Secretari ha dit...

Ja ho veureu? Però tu no dius que no tens ni idea de pronosticar resultats? En fi, potser la victòria 5-0 del Barça minva un poc la depressió que deus estar patint com a català. Però mira-ho pel costat valencià: tu vius ací i estem molt pitjor. Per cert, quins resultats va obtindre Unió Valenciana? 15, 20, 34,...? Necessite saber-ho.

XescoArechavala ha dit...

Resulta que era una cortina de fum. UV no s'ha prsentat a les eleccions. Pel que fa a pronosticar resultats no en tinc ni idea, però mola i és gratis, doncs hem llanço a la piscina. Ara veuràs com en Rajoy traurà majoria absoluta i tota l'estrategia de CiU a la merda!

Josep-Doménec Malonda Mas ha dit...

Estimat Xesco, lamentablement, crec que no vas errat en el teu pronòstic per les generals. A força de nits...