dijous, 20 de gener del 2011

ETA passa la pilota al govern central

L’anunci de treva realitzat per ETA la setmana passada és interessant. Sempre s’ha de celebrar un fet així, doncs ens apropa una mica més a la Pau. Ens en podem fiar o no, però l’anunci està fet i ara li toca moure fitxa al govern central.

Estic convençut que hi ha dos camins paral·lels en un procés de Pau. El que surt als mitjans de comunicació i on cada bàndol intenta contentar als seus i el que fan els mediadors entre ETA i el govern, que és manté en secret. Els mediadors van fent camí i mesura que el procés de negociació avança, es van donant noticies als mitjans de comunicació. Està tot detalladament estudiat i planificat.

Crec que és positiu que ETA hagi anunciat que la treva pot ser supervisada per mediadors internacionals. És un primer pas. El següent pas l’ha de donar el govern. I el punt problemàtic són les eleccions municipals del mes de maig. Si li demanem a ETA que deixi les armes i participi en el joc polític i democràtic, hem de deixar que es presentin a les eleccions.

En els seus millors moments (eleccions de 1.998) Batasuna aconseguia 14 diputats, els mateixos que el PSE. En les eleccions del 2005, les últimes que es va presentar abans de ser ilegalitzada, va treure 9 diputats. Aralar actualment en té 4. Si Batasuna es pogués presentar a les eleccions municipals d’aquest mes de maig i els resultats fossin positius, arribaria amb força a les eleccions autonòmiques del 2013. Què vol dir això? Que els PSE, amb Patxi Lopez al capdavant, perdria la lehendakaritza. És capaç el govern central de donar un pas endavant i deixar que Batasuna (o com vulguin dir-li) es presenti a les eleccions sabent que perdran el govern d’Euskadi? Per mi aquesta és la pregunta. I com sempre, és qüestió de saber si voldran anteposar el bé comú al bé del partit.

ETA ha donat el primer pas (en públic) i n’ha de donar molts més durant aquests propers mesos, però ara la pilota la té el govern central, a qui li toca moure fitxa.

1 comentari:

Secretari ha dit...

Efectivament, el govern central té la pilota. Però li falta l'altra. Són uns mig ouets.