dimecres, 13 de juliol del 2011

Un parell de recomanacions literàries

Aquest passat més de juny m’he llegit dos llibres ben diferents que m’agradaria recomanar-vos. Per un costat “La conjura de los necios” de l’escriptor de Nova Orleans John Kennedy Toole. Escrita el 1962, en J.K.Toole no va arribar a veure la novel•la publicada, doncs es suïcidà l’any 1969. La persistència de la seva mare per veure publicada la novel•la del seu fill es va veure recompensada l’any 1980, quan es publicà, finalment, “La Conjura de los necios”.
El protagonista de la novel•la, Ignatius J. Reilly és un home de 30 anys, llicenciat, enfrontat a tot el sistema que l’envolta i que conviu amb la seva mare superprotectora i alcohòlica. Degut a un accident de trànsit i a les fortes multes que han de pagar, Ignatius es veu obligat a buscar feina. La deessa de la fortuna l’empeny costa a baix i mentre de nit escriu la seva visió del món en “quaderns Gran jefe”, de dia conviu i lluita amb multitud de personatges de Nova Orleans els quals desprècia per la seva actitud poc decent i falta de teologia i geometria. Per contra, a ell el veuen com un inadaptat i el van fent fora de tots els llocs de treball pels quals va passant. La Conjura de los necios construeix un dels personatges més estrambòtics que jo hagi conegut mai en el món de la literatura.
L’altre llibre que m’he llegit és “Por quién doblan las campanas” del guanyador del Nobel de literatura l’any 1954 Ernest Hemingway. Aquest llibre neix de les vivències de l’escriptor americà com a corresponsal a la guerra civil espanyola. Ell llibre narra tres dies de la guerra civil, durant els quals, el dinamiter Robert Jordan conviu amb un grup de guerrillers a la serra de Guadarrama, darrera de les línies feixistes. L’objectiu d’en Robert és dinamitar un pont per tal de facilitar l’ofensiva republicana sobre Segovia. Durant aquest tres dies, en Robert coneixerà l’amor, però també serà conscient dels odis entre els guerrillers, de la poca formació militar que tenen, de les pors, de les poques probabilitats d’èxit...Un bon llibre per conèixer, des d’un punt de vista literari, el que va ser la guerra civil espanyola i per entendre el perquè dels odis que encara perduren (hi ha dos capítols certament esfereïdors).

La conjura de los necios (1980). J.K. Toole. Ed. Quinteto
Por quién doblan las campanas (1940). E. Hemingway. Ed.Debolsillo