dimarts, 8 de gener de 2013

Mammoth Hunters: un entrenador de PaleoTraining virtual

A principis d’any solem fer una llista de bons propòsits per al curs: Deixar de fumar o matricular-se a un gimnàs solen ser els dos grans clàssics, que cap allà el mes de març han passat de propòsit a fita irrealitzable. Doncs ara que comencem l’any us vull parlar del PaleoTraining, un mètode innovador i divertit per mantenir-se en forma, per tal del que el bon propòsit de principi d’any és converteixi en una realitat.
L'ésser humà té definides 15 funcions motrius pròpies: asseure’s, saltar, tirar-se al terra i aixecar-se, girar, llançar, tirar, empènyer, elevar pesos, fer força, desplaçar-se, reptar, grimpar, pujar muntanyes, caminar i estabilitzar-se. Aquestes habilitats foren adquirides per l’ésser humà durant els milers d’anys que va viure en el paleolític i segueixen sent les activitats que ens ajuden a sobreviure.
Els humans també ens hem adaptat a la manera com executem aquests moviments. Els antics caçadors recol·lectors no sabien mai què haurien de fer aquell dia per sobreviure, per tant tenien que estar preparats per a la sorpresa. Perseguir les preses requeria recórrer llargues distàncies durant moltes hores, però en qualsevol moment podia sorgir un perill inesperat que requerís respostes d’alta intensitat (ràpides i explosives). Les raons per moure´s variaven des d’aconseguir menjar i recursos fins a lluitar o escapar de perills, per tant sempre hi havia una recompensa emocional al final de l’activitat física. Com que el menjar era escàs calia optimitzar el moviment per no malgastar precioses calories i òbviament els moviments que es feien eren tots amb una finalitat, tenien una raó funcional darrera.
Aquesta manera de fer exercici és a la que estem adaptats i malauradament no s’assembla gaire a la que actualment seguim en la nostra vida quotidiana, en les nostres estones de lleure o quan entrenem en un gimnàs. És per això que un seguit de terapeutes i científics han desenvolupat un mètode d’entrenament que simula de la manera més acurada aquest “entrenament paleolític”. El resultat d’això és el PaleoTraining™, una corrent d’entrenament que ja porta uns quants anys quallant dintre els cercles de l’esport d’alt nivell.
En paral·lel la nostra societat està vivint una transformació cap a l’atenció personalitzada. L’accés que tenim a la tecnologia ens permet rebre una atenció més adaptada a les nostres necessitats. Un exemple clar és la tendència cap a la medicina personalitzada que en uns anys ens ajudarà a identificar els tractaments òptims per a cada persona, maximitzant els beneficis i minimitzant els efectes secundaris.
De la unió d’aquestes dues tendències: la de tornar als orígens i la de l’atenció personalitzada, ha sorgit Mammoth Hunters, una web que ofereix un servei d'entrenament personal online seguint els preceptes del PaleoTraining.
Podeu trobar més informació i apuntar-vos a: Mammoth Hunters