dilluns, 19 d’agost del 2013

Lectures d'estiu (no de vacances)

Generalment l’estiu és un bon moment per atacar aquella llarga llista de llibres que tenim pendents de llegir durant tot l’any i que la frenètica activitat diària no ens permet. En el meu cas, els mesos de juliol i agost solen ser literàriament productius no per les hores de tumbona i sol sinó per les hores de tren i avió. Així que aprofito aquesta finestra per compartir amb vosaltres algunes lectures que m’han semblat interessants:
La primera recomanació va lligada a un retrobament o més exactament a una redempció. A l’institut algun professor forassenyat ens va donar de lectura obligada Carrer estret, de Josep Pla (i Mirall trencat, de Mercè Rodoreda). Evidentment, amb 15 o 16 anys, vaig fer el que vaig poder amb el llibre i vaig col·locar en la llista d’autors per oblidar al reputadíssim senyor Pla. 20 anys més tard, he tingut l’oportunitat de redimir-me amb l’escriptor de Palafrugell tot llegint una tria del Quadern Gris. Descripcions acurades i precises de paisatges i moments històrics, escrites a través d’una prosa viva i col·loquial en forma de dietari.
La segona lectura que us vull recomanar és el petit llibre de Serge Latouche, En defensa del decreixement. Després d’haver de respondre milers de vegades a preguntes repetides sobre la inviabilitat d’un sistema basat en el decreixement, l’economista francès respon, en forma de llibre, a aquestes preguntes. Són unes bones reflexions al voltant de la necessitat de canviar de model econòmic i fer-ho a través del decreixement.
Per acabar, recomanar-vos el llibre de l’Albert Sánchez Pinyol, Victus. Suposo que del llibre més venut del darrer Sant Jordi se n’ha parlat i escrit molt, així que tant sols us diré que enganxa i que ens explica, a través d’una història novel·lada i molt ben documentada, la Guerra de successió espanyola, tot desfent els mites i exaltant a la població.