dilluns, 29 de juliol de 2013

El desenvolupament urbà al DF

En el meu darrer viatge al DF, tot dinant amb un company de feina, vam estar parlant de l’estratègia que l’Estat de Mèxic està tenint envers el desenvolupament urbà de les ciutats, especialment al DF. Els governants s’han adonat que una ciutat de mitja - baixa densitat, com és el cas del DF, porta associats milers de problemes (de mobilitat, d’ocupació de sòl, d’accés als serveis bàsics...) i per tant, aposten ara per densificar-la.
Aquest canvi implica que urbanitzacions de baixa densitat que s’han construït a l’àrea metropolitana del DF (de milers i milers d’habitatges) i que en certa manera replicaven els errors comesos al mediterrani, a partir d’aquest sexeni no tindran continuïtat. Jo ho he celebrat, però el company m’ha dit que això dificultarà l’accés a l’habitatge a les classes mitges i baixes. Aquests unifamiliars, situats a una hora i mitja del centre del DF i sense transport públic, valen 15.000 – 20.000 euros i estant sent comprats per famílies que abans vivien en barris informals (faveles mexicanes). Ara es permet l’accés a un habitatge digne però en un territori sense serveis on tota relació comercial, laboral o social depèn exclusivament de la possessió d’un vehicle privat. Si ara s’aposta per densificar la ciutat, els preus dels nous habitatges mai serà de 15.000 euros. El preu del sòl al DF és car i el lliure mercat farà que els agents urbanitzadors apostin pel màxim benefici.

Què passarà a partir d’ara amb la classe baixa que començava a tenir una certa renda com per a deixar la “favela” i establir-se en un habitatge formal? Com garantir aleshores l’accés a l’habitatge digne a les classes baixes sense haver-los d’enviar a la perifèria de la ciutat? Aquest és el repte del govern del DF, trobar les claus, definir una legislació urbanística que eviti la segregació de classes i establir els acords necessaris amb els constructors per fer d’aquest repte una realitat. Un repte interessantíssim!

En la foto podeu veure una part de les urbanitzacions existents a Huehuetoca, a 1 hora 30 minuts en cotxe del centre del DF ( 19°52'57.32"N -  99°12'11.45"O). Podeu explorar al Google, és dantesc!