dilluns, 4 de juliol del 2016

Neil Young, l’estrella més coherent de l’univers del Rock

En Neil Young a Barcelona. Foto. X. Mercadé
Ja ha passat la tempesta. He tardat aproximadament 10 dies en assimilar el concert del Neil Young i Promise of the Real del passat 20 de juny al Poble Espanyol de Barcelona. El que vaig viure aquella nit va ser una tempesta perfecta de Rock&Roll com feia temps que no veia. Un concert que va començar en format solo acústic, amb el canadenc al piano o a la guitarra i a la harmònica tocant de primeres alguns dels seus himnes (Heart of gold, per exemple). Després van aparèixer els Promise of the Real, sàvia nova i jove per a fer oblidar els Crazy Horse i començar a electrificar el recital. En Neil Young sempre ha anat per davant, sempre ha innovat. Als 70 quan es feia folk ell feia rock i quan als 90 la gent feia rock ell va inventar el grunge. Així que és prou lògic que quan ha hagut de buscar-se una banda nova es fixara en gent jove. Els Promise of The Real li aporten més a Neil Young que no pas al revés, encara que alguns crítics diuen que als fills de Willie Nelson els ha tocat la loteria.
Després d’hora i mitja de concert en Young va agafar la Les Paul “Old Black” i va començar un torrent elèctric imparable que va durar una hora més. Mansion on the Hill, Vampire Blues o Rockin' in the Free World van ser algunes de les cançons del tram final del concert que va acabar amb Cortez the killer, l’únic bis de la nit, i la banda abraçada enmig de l’escenari saltant com si fossin una bona colla d’amics després d’una gran festa. Ells s’ho van passar bé i nosaltres també!
Quan es van encendre les llums del Poble Espanyol la gent va romandre encara uns minuts mirant fixament l’escenari, completament hipnotitzats. Necessitàvem uns minuts per desconnectar de tanta càrrega elèctrica i tornar a la realitat. Jo a mitja nit vaig pujar al cotxe i vaig tornar cap a València. Pensava que el cansament podria amb mi però l’adrenalina que portava al damunt i l’energia que encara corria per les meves venes em va permetre arribar a València sense problemes.
En Young és un clàssic del Rock&Roll, una llegenda viva que recomano a tot amant del Rock que, com a mínim una vegada a la vida, el vegi en directe. Dona igual que coneguis o no les cançons, la tempesta serà tant brutal que hi haurà un abans i un després d’aquell concert. Neil Young, l’estrella més coherent de l’univers del Rock!

Ressenya del concert a Mondosonoro.
El fuego inconmensurable de Neil Young, Crónica del concert del Mad Cool de Madrid