dilluns, 11 de juliol del 2016

Los Suaves. València 2016. Un epitafi

Los Suaves estan rodant des de fa uns mesos “La música termina”, la gira de comiat que els està portant per les principals ciutats d’Espanya i algunes d’Europees. Els d’Ourense han anunciat que el proper mes de novembre, després de més de 35 anys dalt dels escenaris, es dissoldran. Sembla ser que en Yosi, “alma mater” del grup, té greus problemes de salut i per prescripció mèdica ha de parar.
Los Suaves arrosseguen una nodrida tropa de incondicionals allà on toca el grup i el divendres passat a la Gran Fira de Juliol de València en vaig ser testimoni: Nit calorosa a Vivers, plaça gairebé plena, mànigues llargues, samarretes negres amb el gat, cabells llargs qui l’edat ha perdonat, moltes ganes de cantar i poc (o gens) esperit crític.
És tant gran el nivell de fanatisme cap a Los Suaves que als assistents els va donar igual que en Yosi (José Manuel Domínguez Álvarez, Ourense, 23 de gener del 1948), ni entonés les cançons ni fos capaç de cantar-les íntegrament en la seva majoria. Només les guitarres potents, com sempre, van mantenir viu un concert que en qualsevol altra circumstància hagués estat un fracàs absolut. En aquest cas el concert sobreviu perquè hi ha un personatge que és un mite i canta himnes i per tant se li perdona tot. Si en Yosi no pot cantar dóna igual. La banda segueix tocant, el públic canta fins a l’última estrofa i en Yosi es passeja per l’escenari estirant-se la samarreta o donant les gràcies al públic, postrant-se davant l’exèrcit d’incondicionals que l’han convertit en mite i llegenda del Rock ibèric del S.XX.

Conscients de que així no poden continuar molt de temps Los Suaves han decidit plegar i vist el concert del passat divendres fan be. No cal estirar la corda. En el record quedaran concerts mítics, alguns dels millors discs de Rock del segle XX i unes lletres plenes de perdedors que han donat cos a himnes ja populars. Los Suaves seran una icona del Rock espanyol i probablement la tomba d’en Yosi a Ourense serà motiu de pelegrinatge pels amants de la banda actuals i futurs.